Sunday, 27 November 2016

Cantik semasa dan selepas hamil serta bebas 'strechmark')

Pengalaman mengandungkan anak pertama pasti mengundang keterujaan bakal ibu. Banyak perkara yang perlu dikaji & dipelajari. Antara yang pentingnya adalah untuk kekal kelihatan cantik semasa dan selepas kehamilan. Namun, perkara yang paling merunsingkan para ibu muda adalah kesan selulit @ strechmark yang ada selepas kehamilan.

Ini adalah pengalaman saya sendiri.....
Bila tengok gambar-gambar lama rasa malu sangat-sangat...

--> kulit berminyak

-->berjerawat batu penuh 1 muka

-->kulit hitam & kusam

-->berparut warna kehitaman

-->tak cantik langsung...hihihihi...(nasib la abam botak mau jugak time tu....hahhahhaha)

alasan tak mau jaga wajah masa tu..

--->alasan paling win sebab masih lagi belajar..(padahal pakai skin care ikut dan je beli...yang RM120 pun sanggup beli masa tu...tapi bila dah habis..nak beli pula dah tak cukup duit...jerawat semakin m"jadi2 naik kat muka ni...tetiba rasa menyesal pulak pakai skin care macam tu)

Apabila dah nikah..duk 3bulan lepas tu dapat tau pregnant..terus stop pakai skin care...memang tak pakai terus..pencuci muka pun tak pakai...punya penakutkan??sebab orang duk kata tak elok untuk kandungan kalau pakai skin care yang bukan organik masa pregnant...memang terus stop segala apa pun skin care tak pakai..

Tak sempat nak urus wajah pun sebab dah 'morning sickness' teruk sangat...lepas amalkan set hamil tu...beli 1kali je masa hamil tu..tak tambah apa2 pun...beli fullset dah kan...tapi..semakin lama..jadi semakin hairan...kenapa jadi macam ni lepas dah amalkan set hamil ni??rasa pelik sangat2...

-->morning sickness dah hilang (mungkin sebab dah masuk 2nd trimester)

-->selera makan bertambah

-->tak pernah cramp kaki yang teruk..sembab pun tak ada

--->kulit muka gebu (yang ni paling win...heran sungguh)

--->jerawat hilang (sampai sekarang pun tak ada)

--->parut jerawat semakin pudar

--->kulit muka yang rosak kembali pulih sikit2

--->paling best...TIADA STRECHMARK KAT PERUT!!! (ramai kawan & family yang jeles bila tengok perut saya tak ada strechmark tau....hihihi)



Sekarang ni...rasa tak sabar nak pregnat sekali lagi....hahahha... boleh beli set hamil lagi...boleh rasa kulit muka yang lebih gebu..yang penting...NO STRECHMARK kat my tummy...i'm a happy mummy...yeayyyy

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#sharingiscaring
#kisahhidupku

Ibu yang sedang hamil, jangan risau pasal strechmark jika kita amalkan set hamil Shaklee ni....jom la order sekarang sebelum perut semakin membesar...set bersalin tak ada stok pulak....hihihihi....

COD: Rantau Panjang, Pasir Mas dan Kota Bharu, Kelantan.

Tanya saya tentang set hamil Shaklee... Whatsapp, sms, wechat..

FB: IdAyu Irdina
IG: @idayu_irdina
HP: 013-918 9500


Friday, 25 November 2016

Kurus dan cantik selepas bersalin..Apa rahsia dia ni??

Berat naik hampir 25kg semasa mengandung tapi sekarang dah kurus balik ke berat badan asal....ko tak makan nasi ke???
=====================================
Soalan yang biasa orang tanya k.Ayu...
"tak makan malam ke?"
"tak makan nasi ke hari-hari?"
"ko diet ke?"

Jawapan k.Ayu pulak.....
"Wajib makan malam samada makan nasi @ biskut @ roti...kalau tak tengah malam nanti mesti akan lapar."
"k.Ayu tak diet, tapi k.Ayu cuba kawal jumlah pengambilan makanan..tapi acap kali terbabas bila umi masak sedap-sedap...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚"

Tapiiiii.....k.Ayu sentiasa exersice naik turun tangga kat rumah ni ha...sambil kejar anak ke sana sini....huhuhuhu....

Dan...paling penting k.Ayu tak 'skip' pengambilan supplemen  feberet k.Ayu iaitu 

*Set Cantik Slim Tanpa Stress*

πŸ‘Έ Set Cantik
      πŸ‘‰ ESP
      πŸ‘‰ Vit C

🍱 Set Slim
      πŸ‘‰ ESP
      πŸ‘‰ Lecithin
      πŸ‘‰ Alfafa complex
      πŸ‘‰ Omega guard

😍 Set Anti Stress
      πŸ‘‰ Bcomplex
      πŸ‘‰ Vita Lea

Ramai jugak yang jeles sebab k.Ayu tak ada strechmark kat perut selepas bersalin...hihihi
ESP memang terbaik untuk elakkan strechmark.

Macam banyak je nak kena telan setiap hari??hihihihi...ada la jadual pengambilannya..bukan telan sekaligus semua sekali....hahahaha...😜😜😜

Nak cantik slim tanpa stress macam k.Ayu jugak..Nak tau cara untuk jadi slim dengan lebih cepat..jom tanya k.Ayu...

PENGEDAR SAH SHAKLEE ANDA 🌿

SELAMAT. BERKESAN. SEMULAJADI
Tanya saya πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
======================
Ig: @idayu_irdina
πŸ“²013-918 9500 Ayu

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#tim6awesome
#liveamazing




Tuesday, 22 November 2016

Persediaan musim banjir

Musim tengkujuh vs demam batuk selsema
======================================
Sekarang ni musim hujan, jarang sangat nampak matahari bersinar terang ditambah panas membahang. Kalau tak hujan, awan berarak mendung je...kalau mendobi kain sah-sah lambat nak kering. ☔☔☔☔☔

Kalau kat luar negara, waktu macam ni mesti mereka syok duk main salji. Bentukkan orang 
salji ⛄⛄⛄❄❄❄⛄⛄⛄, Main ice skating. Tapi, kalau kita buat macam tu, duk tadah muka kat air hujan. Memang demam selsema la jawabnya.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sebelum Ammara ikut tokmi ke sana sini, ibu kena protect dia dulu. Mek ni bukan leh kira, jap lagi, lepas mata memandang, bila pandang dia duk main hujan dah...hahahaha...(ibu pun suka main hujan jugak dulu-dulu). Nak protect abi, dia cakap tak ada masa nak telan, (alasan je tu...tak pe...kita bagi muka dulu...keluar nanti...memang tak boleh skip Vit C tu)...🍊🍊🍊

Untuk Ammara ibu protect dengan omega sebab dia ada DHA, EPA yang bagus untuk perkembangan otak dia. Pastu, Ammara pun payah nak demam kalau consume minyak ikan ni. Kalau badan panas skit je, ibu bagi 2 biji minyak ikan ni, terus tak jadi demam.🐠🐠🐠 Kalau ada anak yang asma pun elok makan ni sebab ia dapat mengurangkan gejala serangan asma. 



Pentingnya ibu pun tingkatkan tahap imunisasi badan ibu jugak sebab nanti kalau ibu demam, macam mana ibu nak jaga Ammara..Jadi, ibu selalu amek Vit C & omega. Agak-agak hidung duk sosek-sosek tu, cepat-cepatla telan 2biji Vit C & 3 biji omega...i.Allah sembuhlah demam selsema tu.😁😁😁😁



Pentingnya kita tingkatkan sistem imun badan kita adalah supaya ia dapat bekerja dengan kuasa optimum melindungi badan kita daripada antigen (kuman) yang boleh mendatangkan pelbagai penyakit. Jadi, jika sistem kekebalan tubuh kita baik, ia dapat menghalang jangkitan bakteria & virus selain dapat menghancurkan sel kanser serta zat asing lain dalam tubuh.

Tapi, rasanya bulan ni ibu boleh up lagi pelindungan imun ke tahap maksimum bulan ji sebab ada promosi NutriFeron yang sememangnya Femes Amos dengan fungsinya yang hebat sebagai imun booster. Ok lah, cop NutriFeron 1 slot untuk ibu & Ammara.

Sesiapa yang juga NutriFeron ni boleh pm k.Ayu ye....sebab promosi beli 6 percuma 1... kita boleh kongsi-kongsi beli..dapat jimat 1 kotak...hihihihi...

🌷Idayu Irdina
πŸ“² 013-918 9500

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#tim6awesome
#liveamazing
#idayuirdina
#setimunebooster

Monday, 14 November 2016

Pitam semasa hamil dan kesannya.

Biasa terjadi ke tidak kepada ibu-ibu hamil di mana situasinya hampir pengsan di dalam LRT??? Bahaya tau keadaan ini jika benar-benar terjadi ketika kita sedang mengandung. Sebab ia boleh membahayakan keselamatan ibu dan juga bayi di dalam kandungannya itu.



Kebiasaan masalah pitam atau terasa hampir pitam semasa hamil ini berkait rapat dengan paras hemoglobin(Hb) darah ibu hamil.  Ibu hamil yang sihat mempunyai paras Hb yang baik iaitu tidak kurang daripada 11gm/dl. Kekurangan paras Hb atau biasa disebut hb rendah atau lebih dikenali sebagai Anemia.  Anemia terjadi apabila ibu hamil tidak dapat sumber zat besi yang mencukupi untuk menjana penghasilan hemoglobin bagi ibu dan bayinya. Semasa hamil, para ibu perlu dapatkan lebih zat besi untuk menbantu mengekalkan kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.

Namun, terdapat juga faktor-faktor lain yang menyebabkan pitam :

1. Kurang dalam pengambilan makanan kaya zat besi, asid folik dan vitamin B12.

2. Thalasemia (penyebab biasa bagi anemia semasa hamil)

3. Pendarahan berlebihan semasa haid 
Kerap mengandung (kurang dari 2 tahun) atau kerap keguguran

4. Kehamilan kembar

 Jika mengandungkan anak kembar, maka keperluan bagi setiap bayi juga boleh meningkatkan risiko ibu hamil mengalami anemia. Terdapat ramai ibu mengalami anemia dan ianya adalah perkara biasa yang berlaku semasa kehamilan tetapi kita kena lah ambil langkah berjaga-jaga kan.

Simpton-simpton Kekurangan Zat Besi

1. Sesak nafas

2. Para ibu juga akan selalu letih, muKdah mengah dan degupan jantung sangat laju, tidak bermaya.

3. Kerap sakit kepala dan pucat lesu termasuk di bahagian kelopak mata dan kuku. 

Makanan Yang Mengandungi Zat Besi 

30mg zat besi setiap hari diperlukan oleh ibu hamil. Terdapat juga banyak makanan yang mengandungi sumber yang terbaik yang kaya dengan zat besi. Ibu hamil perlu makan lebih sayur-sayuran hijau, bijian yang kaya dengan zat besi, daging merah tanpa lemak, kismis, prun, kekacang dan kerang.

Sekiranya ibu ke klinik dan didapati mengalami masalah hb rendah dan kurang zat besi, doktor akan sarankan untuk ambil makanan yang kaya dengan zat besi dan juga beliau akan berikan pil zat besi tetapi pil zat besi ini mempunyai kesan sampingan iaitu sembelit. Bayangkan dah la ibu pening tak sedap badan, tambah lagi sembelit. Oh tidak!

Cara terbaik dan paling senang untuk dapatkan sumber zat besi supaya tidak pitam dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan ialah Vitalea. Vitalea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu ambil obimin lagi. Vitalea ni memang kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa hamil.



Nak lagi cepat penyerapan zat besi, ibu hamil yang comel perlu ambil Vitamin C. Buah-buahan yang mengandungi vitamin C ialah jambu batu, limau, mangga, tembikai dan betik. Jika ibu bekerja di pejabat ataupun kadang-kadang terlupa nak potong buah, jangan risau kerana ibu boleh ambil Vitamin C terbaik dalam bentuk tablet. Sangat mudah dan senang dibawa ke mana saja.


Elak minum teh, kopi dan susu yang akan menganggu penyerapan zat besi.

Jangan Pandang Ringan Kalau HB Rendah, Boleh Bawa Maut!

Pada trimester kedua dan ketiga, bayi anda akan menyerap lebih banyak zat besi dari tubuh badan anda. Disebabkan itu, anda perlu lebih berjaga-jaga pada tempoh ini untuk kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan. Kesan anemia pada ibu ialah mudah mendapat jangkitan, lemah jantung dan risiko kematian ibu semasa bersalin adalah tinggi.

Bukan itu sahaja, bahaya anemia ini kepada bayi dalam kandugan boleh menyebabkan bayi lahir kurang berat badan, pramatang, bayi boleh mati dalam perut, keguguran serta pembesaran fizikal dan mental bayi terbantut. Bahaya kan?

Untuk mengelakkan dari mengalami hb rendah dan anemia ini, saya amat sarankan para ibu hamil mengambil zat besi yang secukupnya serta vitamin C untuk penyerapan zat besi yang optimum. Tetapi jika para ibu inginkan kesihatan yang menyeluruh dan optimum kepada diri sendiri dan bayi yang disayangi, ibu perlu dapatkan keperluan optimum dan nutrisi yang sangat lengkap iaitu cukup asid folik, kalsium, magnesium, DHA, EPA dan protein secukupnya.



Saya syorkan supaya ibu hamil mengamalkan kedua-dua jenis vitamin iaitu Vita Lea Multivitamin dan juga Sustained Release Vitamin C untuk penyerapan vitamin yang lebih optimum.

Ibu-ibu hamil boleh berurusan dengan saya untuk tujuan pembelian produk dan juga konsultansi secara percuma.

FB: IdAyu Irdina
Ig: #idayuirdina
     @idayu_irdina
Whatsapp / sms / wechat : 013-918 9500

COD di kawasan Rantau Panjang, Pasir Mas & Kota Bharu.





BAGAIMANA VIVIX BOLEH MEMBANTU PESAKIT KANSER?

Vivix mengandungi resveratoral yang terbukti melalui kajian-kajian saintifik boleh membantu membetulkan sel-sel yang rosak (seperti sel kanser). Apabila sel-sel rosak telah dibetulkan, mereka akan mematikan diri sendiri dengan sendirinya (Apoptosi) dan menyebabkan kanser berkurang dan akhirnya hilang.



Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute  of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi. Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol. 

Ia merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser. Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Vivix bukanlah sejenis ubat yang mengandungi dadah, malah ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Ia dibuat daripada 4 ekstrak botani iaitu:

Anggur muscadine
Lobak ungu
Elderberry Eropah (Sambucus Niagra)
Polygonum Cuspidatum

Menurut laporan daripada kajian terbaru yang dibuat oleh University of Missouri pada tahun October 2013; lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan resveratrol (kandungan utama Vivix!) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja. Bagaimana Vivix ini dapat membantu pesakit kanser???

Menghentikan Gen Kanser
Bagi badan yang normal, reaksi badan yang sihat yang dipanggil pengasetilan dan penyahasetilan menjadikan gen hidup atau mati. Bagaimanapun, bagi kanser, sel mula menjadi tidak terkawal dan mengaktifkan "gen kanser" nya sendiri, menggalakkan penyebaran sel-sel berpenyakit.

Dengan mengawal penyahasetilan dan mengaktifkan panjang umur gen, resveratrol mempunyai potensi untuk menghentikan proses kanser dan memberi manfaat umur panjang yang sebenar. 

Menterbalikkan Kesilapan DNA
Punca utama proses penuaan (dan akhirnya kematian) adalah kebolehan sel tua yang semakin menurun untuk mereplika secara terperinci DNA mereka ke dalam setiap sel baru. Disebabkan "kesilapan" DNA dan penimbunan serpihan pecahan DNA yang tidak boleh digunakan, sisa DNA yang tidak teratur ini akhirnya menghentikan sel dari berfungsi dengan baik. Ini menjadikan sel tersumbat dengan "sampah" DNA dan akhirnya membawa kepada kemerosotan dan kematian sel.

Bagaimanapun, resveratrol mampu mengurangkan kesilapan dan sisa DNA ini sehingga 60% melalui kebolehannya merangsang kepanjangan umur gen. Ini merupakan sebab mengapa resveratrol merupakan satu pencapaian besar dalam memperlahankan proses penuaan.



Kesan Anti-Kanser
Kajian menunjukkan resveratrol bukan sahaja menghalang kanser, tetapi juga dicadangkan sebagai rawatan tambahan kepada kanser. Ini kerana resveratrol terbukti memperlahankan atau menghentikan tahap tertentu kanser. Resveratrol boleh menghalang kanser dalam melalui beberapa cara: 

Ia boleh menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor negatif atau positif)
Ia boleh memodulasi ekspresi gen
Ia boleh menyebabkan sel kanser mati melalui penyahasetilan
Di Austria, penyelidikan lanjut turut membuktikan resveratrol turut menyekat kemampuan sel kanser untuk metasis ke dalam tulang pada kadar 30% hingga 71%.

Menghalang Kanser Tanpa Memudaratkan
Resveratrol telah dibuktikan effektif melawan pelbagai jenis kanser, sama ada pada peringkat menghindar mahupun peringkat rawatan. Kebolehannya menghentikan kanser berkait rapat dengan kemampuannya membezakan sel kanser dari sel sihat. Ubat terapi kimo tidak spesifik ketika menyerang sel; ia menyerang sel kanser dan sel sihat dalam masa yang sama. Sebaliknya, resveratrol tidak merosakkan sel sihat, tetapi melindungi sel sihat ketika mematikan sel kanser.

Kebolehan resveratrol yang terkenal termasuk kemampuan menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau nyahaktif enzim penting / gen / hormon dan kimia tubuh. Kajian menunjukkan resveratrol memberi kesan yang ketara kepada kanser yang berkaitan gen. Antara kesan lain, resveratrol mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksik bahan kimia. Ia juga menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.



Poliphenol Resveratrol
Resveratrol dan poliphenol berkaitannya turut melindungi DNA sel, menghalang kimia dan radiasi yang menyebabkan kanser, serta melawan radikal bebas dan imflamasi.

Mitochondria
Penyelidik dari University of Rochester (terbitan Mac, 2008) membuktikan untuk pertama kalinya yang resveratrol boleh membantu memusnahkan sel kanser pankreas dengan menembusi sumber tenaga teras sel, atau mitochondria, dan melumpuhkan fungsinya. Mitochondria mempunyai DNAnya sendiri dan mempunyai kebolehan untuk membekalkan tenaga kepada sel secara berterusan apabila berfungsi dengan betul. Menghentikan sumber tenaga secara teorinya menghentikan kanser. Resveratrol mengganggu sumber tenaga sel-sel kanser.
Sumber - http://greenhealth4u.myshaklee.com/us/en/about_do_you_know.html



#idayuirdina
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500

Saturday, 12 November 2016

NutriWhite Gentle Deep Foaming Cleanser

Pencuci muka yang menjalankan ujian klinikal..di cipta khas untuk orang asia..Khas untuk kulit muka kita la kan...orang asia...



Membersihkan dan menyegarkan kulit,
Mengandungi khasiat Rumpai laut berfungsi menanggalkan kotoran, mengelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit.

Alga Hijau melembapkan kulit dan membersih hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin

Strawberi Begonia mencerahkan dan meratakan tona kulit
Lembut dan menyegarkan

Diperbuat daripada 16 ramuan botani iaitu bearberry, soybean, skullcap, beech tree, strawberry begonia, mulberry, peony, rosemary, aloe vera, mountain arnica, cat's claw, kudzu leaf & roots, linden, marshmallow, seaweed, green algae

1 tiub pencuci muka shaklee ni mampu bertahan sehingga 6 - 10 bulan pakai. Jimat kan!!! Picit sikit je di tangan dan gosok pada muka dan leher.. Nak tahan lagi lama pandai² la jimat...
.
Kulit rasa bersih dan lembut je selepas dicuci. Takde rasa pedih2 pun macam dulu2 bila guna pencuci muka.
.
Tapi kalau pakai NW asyik rindu nak cuci muka ja tau... RINDU pelik..sebab seronok buih² sangat soft!!
 
lepas cuci tu kulit muka rasa lembut je..mereka yang berkulit kering pun boleh pakai sebab NW boleh buat muka kita nampak lembab..

#idayuirdina 
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500

#nutriwhiteshaklee #pencucimukasemulajadi #pencucimukashaklee #pengedarshakleerantaupanjang #pengedarshakleepasirmas #pengedarshakleekotabharu #pengedarshakleejeli #shakleemeranti #shakleekelantan #shakleerantaupanjang #nutriwhite #nutriwhitecleanser

Thursday, 10 November 2016

Kegunaan pencuci serbaguna Basic H

Perkara yang paling merisaukan para ibu adalah apabila anak kecil demam. Mengapa??? Sebab, jika suhu badan sikecil tinggi (demam) macam-macam perkara buruk boleh berlaku termasuklah sawan. Sawan boleh terjadi sekiranya suhu badan sikecil terlalu tinggi. 




Biasanya kalau Ammara demam k.Ayu memang akan selalu jerlum kepala dan badan dia. Memang basah lencun sentiasa baju yang dia pakai tu. Kalau tinggal kat kampung senang la nak petik daun bunga raya untuk jerlum kepala anak (petua orang dulu-dulu). Tapi, kalau dulu tinggal kat Penang, duk rumah flet pulak,mana nak cari daun bunga raya tu???
====================
Basic H penyelamatku
====================
Nasib baik la masa tu baru beli Basic H ni. Memula tu takut jugak la kan nak guna kat anak. Tapi, dah terdesak sebab suhu badan dia tinggi sangat pastu lambat turun. K.Ayu titiskan lebih kurang 5 titis camtu la dalam besen kecik (lupa nak spare lemon dalam peti ais) bercampur air. Pastu jerlum macam biasa. Alhamdulillah tengah malam tu Ammara boleh tidur lena dan suhu badan pun dah turun. Baru boleh tarik nafas lega.
Sekarang ni, bukan setakat Ammara demam je k.Ayu jerlum camtu. Kalau abi Ammara demam pun k.Ayu jerlum dengan Basic H juga tapi upgrade sikit cara, campur dalam 'spray bottle'..kihkihkih...senang..xlecak...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Lagi satu,kulit kepala pun tak berkerak macam jerlum guna daun bunga raya. Wangi je bau kepala anak.....hihihihihi....

===============
Kegunaan Basic H
===============

Nyah kotoran & bahan kimia
Biasa kita beli buah-buahan,sayur-sayuran dan ayam di pasar tu kebanyakkannya sudah dicemari pelbagai jenis racun serangga, bahan kimia untuk tujuan buah tu cantik, tak dimakan serangga perosak. Sama juga dengan sayuran, tengok hijau dan segar je kan??tapi hati-hati dengan racun perosak yang digunakan semasa proses penjagaan tanaman tu. Ayam pula biasanya dicucuk bahan kimia supaya cepat membesar & elakkan terkena penyakit. Bayangkan semua tu masuk ke dalam badan kita. Bahaya tau, kita kena nyah dulu semua kotoran dan bahan kimia tu daripada makanan kita. Cuba cara Basic H ni:

Isikan air di dalam besen, campurkan 5 titis Basic H ke dalamnya. Rendam sayur @  buah di dalam besen tersebut selama 5-10 minit. Insya Allah sayur yang layu pun boleh jadi segar kembali.



Untuk rendam bahan mentah seperti ayam dan makanan laut serta mi kuning, keow teow dan seangkatan dengannya, cuma titiskan 3titis sahaja lepas rendam mereka selama 5-10 minit.

Nyah kotoran degil pada pakaian
Kalau para isteri & ibu mesti stress basuh baju dan kasut sekolah anak kan??? Kotornya jangan cakapla, berselut, hitam, berdaki semua ada. Tambah-tambah anak lelaki, aktif main bola masa PJK kat sekolah tu memang balik kasut kotor yang amat la kan?? Meh cuba petua ni pulak.

 Isikan air ke dalam besen, tuangkan 1/4 penutup cecair Basic H ke dalamnya. Rendam kasut @ baju di dalam besen tersebut. Nak rendam lama pun tak apa, untung-untung tak payah sental teruk kasut @ kolar baju tu dah putih kembali.





Nyah kotoran dan minyak 
Kalau dah memasak tu kan, paling malas nak buat adalah membasuh peralatan memasak yang kotor & berminyak. Tambahan pula yang menggunakan bekas plastik, memang lama duk ulang basuh sampai betul-bersih. Sekarang ni kita cuba pula cara Basic H.

Isikan air dalam bekas dan campurkan beberapa titis Basic H ke dalamnya. Lepas tu basuh la peralatan memasak tu menggunakan air campuran Basic H tadi.

Kalau tempat kenduri tu, kena guna banyak cecair pencuci sebab banyak periuk belanga besar & pinggan, gelas nak dicuci kan??? Campurkan saja 1 sudu teh Basic H ke dalam 1baldi air. Lepas tu sental la semuanya. Jimatkan??? 


Puting botol susu pun selamat dicuci menggunakan Basic H.

Mencuci lantai dan alat permainan

Kalau nak cuci alat permainan anak-anak tu kan, campurkan 1sudu teh Basic H ke dalam 1 baldi air. Lepas tu,basuh la alat permainan tu lepas tu bilas sampai bersih.

Jika nak mop lantai pula,sama juga cara bancuhannya cuma yang lebih menyenangkan kerja kita para isteri, tak perlu bilas lantai tu dah.

Menghindarkan & membunuh serangga
Rimas dan menyampah betul kalau ada serangga perosak seperti lipas, tikus, lalat dan semut kat dalam rumah kita kan??

Masukkan 4-5 titis Basic H ke dalam botol semburan dan semburkan pada serangga itu. Sangat berkesan.

Nak hilangkan kutu kepala pun boleh. Memula, basahkan rambut, tuang 10 titis Basic H ke telapak tangan. Kemudian, buat macam tengah syampu rambut. Lepas tu balut rambut dengan tuala bersih. Biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas.

Sebenarnya banya lagi kegunaan Basic H ni. Memang dia pencuci serbaguna yang sangat bagus dan selamat digunakan pada kita dan juga tidak membahayakan alam sekitar. 99.5% kandungannya adalah berasaskan air. Ianya tidak bertoksik, organik, bebas bahan kimi berbahaya, bebas klorin dan memang dijamin selamat untuk digunakan.


Dapatkan segera Basic H anda sebelum kehabisan stok. Sebabnya memang selalu habis stok, berebut-berebut nak beli Basic H yang super jimat ni. Satu botol boleh tahan sampai berbulan-bulan, mengikut cara penggunaan kita juga la kan.

🌿Your trusted SID
πŸ“² 013-918 9500
Idayu Irdina : 1133646

fb : Idayu Irdina
Ig: #idayuirdina

Wednesday, 9 November 2016

Detox Parasit atau Cacing Secara Sihat Semulajadi

Umum kita berpendapat bahawa hanya kanak-kanak saja yang perlu makan ubat cacing untuk hapuskan cacing dari dalam tubuh mereka. Tapi, adakah kita sedar bahawa orang dewasa juga perlu melakukan hal yang sama cuma cara saja yang berlainan.



Detox merupakan satu proses untuk singkirkan toksin dari badan kita. Biasanya kita tahu bahawa detox ini untuk orang ingin turunkan berat badan saja. Sebenarnya bukan begitu, detox perlu dilakukan oleh semua orang untuk kesihatan badan yang lebih baik.

Terdapat pelbagai jenis parasit ataupun cacing yang mudah membiak di dalam badan kita, antaranya ialah:

πŸ‘‰ Cacing gelang
Ia mudah masuk ke dalam badan kita melalui makanan dan minuman yang tercemar.



πŸ‘‰ Cacing kerawit
Biasanya menghuni dalam badan kanak-kanak dan senang dikeluarkan bersama najis.



πŸ‘‰ Cacing tambang
Cacing yang panjang dan membiak di dalam paru-paru dan usus kita.



πŸ‘‰ Cacing cambuk
Dihadirkan melalui daging-daging yang tercemar. Jadi, sesiapa yang suka makan sushi & daging separuh masak itu kena lebih berhati-hati.



πŸ‘‰ Cacing pita
Cacing ini memang menjadikan badan manusia sebagai tempat untuk hidup. Datangnya dari sumber haiwan seperti ikan, ayam dan lembu.



Terdapat pelbagai jenis ubat cacing yang dijual dipasaran. Namun, terdapat juga beberapa cara yang lebih sihat untuk kita hapuskan cacing- cacing (detoks) yang membiak dalam badan kita ini. Antara caranya ialah :

1. Pemakanan yang sihat.
Kita semua tahu bahawa buahan dan sayuran bagus untuk tubuh badan kita. Minimum 5 sajian setiap hari, agar tubuh kita mendapat semua nutrien yang diperlukan. 
Banyakkan makan makanan yang tinggi serat supaya sistem pelawasan kita lancar. 
Selain itu, sayuran berdaun hijau seperti parsley dan daun ketumbar mampu menyingkirkan logam berat dari dalam badan.
Logam berat dalam badan? Ya, logam berat terdapat dalam air paip rumah kita sekaligus memang akan memasuki badan kita secara tak langsung.



2. Protein
Badan kita sememangnya memerlukan protein yang cukup. Sebab, protein adalah bahan binaan utama setiap enzim,hormon dan sel.
Lelaki dan wanita memerlukan 50~60g protein setiap hari. Namun, mungkin sesetengah orang memerlukan sehingga 90g protein sehari bergantung kepada tabiat dan rutin senaman masing-masing.
Tetapi, bagi lelaki berbadan besar pula memerlukan 70~110g protein sehari.

3. Berpuasa
Apabila kita berpuasa, secara automatiknya lima organ utama pencernaan kita dapat berehat. Apa lima organ utama itu? Perut, pankreas, usus besar, usus kecil dan hati. Cara ini dapat membantu meningkatkan keupayaan dan fungsi setiap organ terlibat, seterusnya membantu kelancaran proses detoks.

4. Kawal kandungan kalori
Jumlah kalori yang diperlukan oleh badan kita adalah 1200~1400 kalori bagi wanita dan 1500~1800 kalori bagi lelaki. Walaupun kita perlu mengambil makanan yang rendah kalori dan juga minimumkan pengambilan gula tambahan tidak melebihi 25g sehari. 

5. Supplemen untuk detoks
Terdapat pelbagai jenis supplemen untuk membantu proses detoks, namun perlu berhati-hati memilih supplemen. Pilihan yang selamat, sihat dan semulajadi yang mana kualitinya terjamin serta halal, saya pilih supplemen Shaklee. Sebab, setiap vitamin yang dikeluarkan akan dipastikan dulu kualitinya oleh saintis yang berpengalaman.



Alfafa complex
Kandungan klorofil di dalamnya dapat membantu menyingkirkan toksin dan bahan tercemar keluar dari badan serta menyokong kesihatan buah pinggang.

DTX Complex
Kandungan Milk thistle membantu kelancaran detoks badan dan menjana semula sel hati.

Garlic Complex
Kandungan bawang putih di dalamnya membantu menbuang parasit dan meningkatkan sistem imunisasi badan kita.

Herb-Lax
Vitamin ni bagus untuk detoks usus kita sebab ia dapat membantu nyahkan kesan-kesan degil yang menempel dalam usus kita itu. Kiranya vitamin ini bagus untuk pembersihan usus kita.

Nutriferon
Kehadiran parasit dalam badan kita mengakibatkan imunisasi badan menjadi lemah, maka demam dan penyakit lain senang singgah pada badan kita. Nutriferon sangat bagus untuk membantu tingkatkan sistem pertahanan tubuh kita.

Vivix
Ia dapat membantu menormalkan kembali sistem badan kita dengan detoks keseluruhan badan kita ini.




Bahanya parasit dalam badan kita ini, ia mampu mengganggu emosi kita. Jadi, jadual tidur kita akan terganggu sebab sukar untuk tidur, insomnia, keguguran rambut yang banyak, kulit kering, nafas berbau, badan kurus tapi perut buncit dan banyak lagi gejala yang tak elok terjadi disebabkan cacing ini membiak di dalam tubuh kita.

Untuk urusan konsultansi dan pembelian produk Shaklee ini boleh hubungi saya :



Fb: Idayu Irdina
Ig : #idayuirdina
idayu_irdina








Tuesday, 8 November 2016

Target : Hala tuju dalam bisnes Shaklee 6 bulan ke hadapan

Dalam hidup kita ni, tidak semua impian kita akan tercapai. Namun kita harus berusaha untuk mencapai apa yang kita target. Sama ada tercapai ataupun tidak, itu sudah ditakdirkan. Tapi, apa yang paling penting adalah kita sudah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai impian kita.



🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Jika dulu k.Ayu masih berdegil untuk tidak menceburi bisnes ini. Rasanya sekarang pun k.Ayu masih lagi rugi. Iyalah, bisnes ShakleπŸ’ ni bukan sahaja kita bantu diri kita untuk sihat, tapi, kita juga dapat membantu orang lain untuk hidup lebih sihat.

Bayangkanlah, kita beli supplemen untuk diri kita saja dah boleh rebat wang tunai yang dikreditkan terus ke akaun bank kita. Apatah lagi kalau kita tolong beli untuk kawan-kawan dan ahli keluarga yang lain. Semakin bertambah lebatlah rezeki yang kita dapat.

Jangan tak tau @ pura-pura menafikan yang ShakleπŸ’ telah banyak membuka mata ramai WAHM untuk berjaya di dalam bisnes ni. Ramai juga wanita yang bekerjaya melepaskan jawatan mereka untuk ' fulltime ' berbisnes ShakleπŸ’. 

Termasuklah k.Ayu, insya Allah dah boleh set target daripada sekarang untuk rancang hala tuju bisnes 6 bulan ke hadapan.

✔ Istiqomah update blog walaupun 1 entri setiap hari.

✔Dapat selesaikan setiap cabaran dalam #tsunamishaklee2.0.

✔ Naik rank...yang ni tolong sama-sama doakan k.Ayu naik rank bulan ni ye. 😁😁😁

✔Teruskan berkongsi info-info menarik dan berguna tentang kesihatan kita.🌿🌿🌿

✔Dapat selesaikan hutang PTPTN secara lump sum. Insya Allah...semoga dipermudahkan niat suci ini..πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

✔Istiqomah dalam bersedekah. Sebab rahsia memberi sedekah itu sangat hebat.

✔Semoga k.Ayu dapat membantu lebih ramai orang untuk menjadi lebih sihat.

Tapi, yang paling utama sekali adalah semoga k.Ayu dapat lebih dekatkan diri dengan pencipta. Sebab, orang yang berjaya adalah orang yang sentiasa dekatkan dirinya dengan Allah.

🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Bisnes ShakleπŸ’ ni bukan semata-mata kerana duit πŸ’°πŸ’°πŸ’°... Tetapi ianya lebih kepada membantu diri kita & orang lain untuk hidup secara lebih sihat. Jom join team kAyu untuk jana pendapatan dari rumah.

🌿  ShakleπŸ’ Trusted Distributor 🌿
πŸ“² 013-918 9500
#tsunamishaklee
#tim6awesome
#shakleeeffect
#liveamazing
#idayuirdina





Saturday, 5 November 2016

Cara untuk elakkan stress memandu di jalan sesak

Kehidupan sekarang ini sangat berbeza dengan zaman tahun 90-an dulu. Jika dulu, boleh lihat ramai pekerja yang berhemah, kalau kerja kat kaunter tu, dia melayan pelanggan elok je...sopan je jawab setiap pertanyaan. Masalah rumah tangga pun kurang. Tapi kenapa sekarang ni semuanya dah berubah???



Kalau nak pergi kerja kena keluar rumah kadang-kadang seawal 6 pagi dan pulang dari tempat kerja selewat 8 malam untuk mengelak kesesakan lalu lintas. Kadang-kadang rasa sangat tak berbaloi kan?? Masa untuk keluarga hanya di hujung minggu je...Ye la...balik kerja dah penat, mana sempat nak main dengan anak-anak. Anak-anak pulak kecik lagi...tengah melasak semuanya... STRESSSSSSSSSSS!!!!!

Sabar...jangan stress sangat. Kalau kita tak boleh kawal kehidupan kita yang 'super busy' tu...kita jaga dulu kesihatan tubuh kita agar sentiasa bertenaga. Nanti insyAllah semuanya akan baik-baik saja.

Dulu, mak saya selalu je mengeluh sebab urusan harian dia sangat padat, kadang-kadang sampai lupa makan. Bila dah terlalu penat, memang selera makan pun hilang.Kesian tengok dia, walaupun sudah berumur 50-an tapi masih boleh lagi pandu sendiri kereta untuk selesaikan tugas-tugas dia..Kadang-kadang sampai 3jam pemanduan 'non-stop'.

Dia tahu yang anak dia ni makan dan jual produk pemakanan tambahan SHAKLEE, tapi biasalah, dia nak cuba yang murah dulu, yang senang nak bancuh,senang nak telan,telan sebijik je tapi untuk semua keperluan tubuh dia...Mak..mana boleh macam tu...Shaklee ni dia diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi. Kesan dia memang lambat skit nak nampak berbanding produk timbang kilo kat luar sana tu. Tapi, untuk kebaikan jangka masa panjang, Shaklee memang terbaik.

Bila dah datang macam-macam penyakit,baru lah mak saya nak cuma produk Shaklee. Ada beberapa vitamin yang saya syorkan kepada mak saya dan dia mengamalkannya. Antaranya adalah:

1. Mak selalu mengadu yang dia stress dan tekanan darah tinggi dia tak stabil.

Jadi, saya syorkan mak saya amalkan telan B complex 1biji sebelum tidur pada setiap malam. Alhamdulillah, sekarang ni walaupun dia sibuk sangat wajah dia sentiasa ceria. Sebab dia dah kurang stress dan sakit kepala pun hilang serta tekanan darah pun dah stabil



2. Sejak akhir-akhir ni mak saya selalu je lenguh-lenguh bahagian betis, sakit tumit, rasa lenguh-lenguh seluruh badan.

Apabila usia kita sudah meningkat, sistem saraf tubuh kita pun dah tak macam muda-mudi dulu. Kalsium dalam badan pun cepat berkurang. Mak cakap dulu mak makan pil yang ko telan tu...mak dah tak sakit urat...tolong belikan untuk mak 1 ye. Pil yang mak saya cakap tu adalah Ostematrix.


3.  Ada satu lagi masalah mak saya ni, dia selalu kena memandu sendirian ke hulu ke hilir untuk selesaikan kerjanya di usia 50-an. Dia selalu je penat bila sampai rumah. Masa memandu pulak sering rasa mengantuk, tak larat, ditambah pulak dia ada tekanan darah tinggi. Balik rumah mesti akan tidur kejap baru la dia akan ok balik..Jadi, saya belikan dia Energy Cinch Tea Mix untuk membantu mengelakkan mak saya mengantuk semasa memandu dan sekaligus dapat memberikan dia tenaga untuk menyelesaikan kerja-kerjanya.


Jadi, kepada mereka yang ada masalah seperti mak saya ni...boleh la order set anti stress tambah tenaga ni dengan saya...Insya Allah saya akan bantu memberikan konsultansi secara percuma untuk pelanggan saya.

Instagram: #idayuirdina
No.telefon: 013-918 9500





Cara untuk elakkan stress memandu di jalan sesak

Kehidupan sekarang ini sangat berbeza dengan zaman tahun 90-an dulu. Jika dulu, boleh lihat ramai pekerja yang berhemah, kalau kerja kat kaunter tu, dia melayan pelanggan elok je...sopan je jawab setiap pertanyaan. Masalah rumah tangga pun kurang. Tapi kenapa sekarang ni semuanya dah berubah???



Kalau nak pergi kerja kena keluar rumah kadang-kadang seawal 6 pagi dan pulang dari tempat kerja selewat 8 malam untuk mengelak kesesakan lalu lintas. Kadang-kadang rasa sangat tak berbaloi kan?? Masa untuk keluarga hanya di hujung minggu je...Ye la...balik kerja dah penat, mana sempat nak main dengan anak-anak. Anak-anak pulak kecik lagi...tengah melasak semuanya... STRESSSSSSSSSSS!!!!!

Sabar...jangan stress sangat. Kalau kita tak boleh kawal kehidupan kita yang 'super busy' tu...kita jaga dulu kesihatan tubuh kita agar sentiasa bertenaga. Nanti insyAllah semuanya akan baik-baik saja.

Dulu, mak saya selalu je mengeluh sebab urusan harian dia sangat padat, kadang-kadang sampai lupa makan. Bila dah terlalu penat, memang selera makan pun hilang.Kesian tengok dia, walaupun sudah berumur 50-an tapi masih boleh lagi pandu sendiri kereta untuk selesaikan tugas-tugas dia..Kadang-kadang sampai 3jam pemanduan 'non-stop'.

Dia tahu yang anak dia ni makan dan jual produk pemakanan tambahan SHAKLEE, tapi biasalah, dia nak cuba yang murah dulu, yang senang nak bancuh,senang nak telan,telan sebijik je tapi untuk semua keperluan tubuh dia...Mak..mana boleh macam tu...Shaklee ni dia diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi. Kesan dia memang lambat skit nak nampak berbanding produk timbang kilo kat luar sana tu. Tapi, untuk kebaikan jangka masa panjang, Shaklee memang terbaik.

Bila dah datang macam-macam penyakit,baru lah mak saya nak cuma produk Shaklee. Ada beberapa vitamin yang saya syorkan kepada mak saya dan dia mengamalkannya. Antaranya adalah:

1. Mak selalu mengadu yang dia stress dan tekanan darah tinggi dia tak stabil.

Jadi, saya syorkan mak saya amalkan telan B complex 1biji sebelum tidur pada setiap malam. Alhamdulillah, sekarang ni walaupun dia sibuk sangat wajah dia sentiasa ceria. Sebab dia dah kurang stress dan sakit kepala pun hilang serta tekanan darah pun dah stabil



2. Sejak akhir-akhir ni mak saya selalu je lenguh-lenguh bahagian betis, sakit tumit, rasa lenguh-lenguh seluruh badan.

Apabila usia kita sudah meningkat, sistem saraf tubuh kita pun dah tak macam muda-mudi dulu. Kalsium dalam badan pun cepat berkurang. Mak cakap dulu mak makan pil yang ko telan tu...mak dah tak sakit urat...tolong belikan untuk mak 1 ye. Pil yang mak saya cakap tu adalah Ostematrix.


3.  Ada satu lagi masalah mak saya ni, dia selalu kena memandu sendirian ke hulu ke hilir untuk selesaikan kerjanya di usia 50-an. Dia selalu je penat bila sampai rumah. Masa memandu pulak sering rasa mengantuk, tak larat, ditambah pulak dia ada tekanan darah tinggi. Balik rumah mesti akan tidur kejap baru la dia akan ok balik..Jadi, saya belikan dia Energy Cinch Tea Mix untuk membantu mengelakkan mak saya mengantuk semasa memandu dan sekaligus dapat memberikan dia tenaga untuk menyelesaikan kerja-kerjanya.


Jadi, kepada mereka yang ada masalah seperti mak saya ni...boleh la order set anti stress tambah tenaga ni dengan saya...Insya Allah saya akan bantu memberikan konsultansi secara percuma untuk pelanggan saya.

Instagram: #idayuirdina
No.telefon: 013-918 9500





Sebab perlu join Shaklee

Dulu k.Ayu tak kenal pun Shaklee ni...bila kawan2 yang sama2 hamil duk sibuk beli Shaklee..k.Ayu wat rilex lagi...tak mau makan apa2 supplemen...kedekutkan???hihihihi...
================================================
Bukan sebab kedekut..tapi sebab nak berjimat, masa tu masih bergelar seorang pelajar lagi kan...tapi nasib Allah temukan jodoh dengan suami yang prihatin..dia yang tolong belikan set hamil untuk k.Ayu...bukan dengan orang jauh pun..dengan kawan k.Ayu jugak mummFuziah Idris ....dia yang ajak k.Ayu join shaklee...mula2 malas nak terjebak..pastu...bila dah terjebak....
================================================
1st time dapat rasa duit bonus daripada Shaklee....direct masuk akaun bank k.Ayu...


================================================
Memula dapat bonus tak ada la banyak sangat pun...RM28.++ je..masa tu dapat 150uv beli vitamin untuk makan sendiri dan tolong beli untuk kawan je...sengih sampai ke telinga tengok ada duit free masuk dalam akaun...hihihihi.....terus tanya mummy Fuziah Idris cakap duit bonus dah masuk...mummy rilex je..sebab dia dah tau daripada awal lagi.
Shaklee ni dia ada sistem online sendiri yang mana kita boleh order barang, check uv sendiri atau pun uv downline kita..sebab tu la mummy kita dah tau kita akan dapat bonus bulan tu...tapi upline tak dapat check dalam akaun bank kita...cuma boleh tau berapa uv yang kita dapat aje la...hihihi..seronokkan??...main klik2 je..duk kat mana2 pun boleh buat..pastikan ada data internet...hahahhaha
================================================
Memula beli untuk diri sendiri, pastu untuk kawan2, keluarga dan sekarang dah jadi satu bisnes pulak...k.Ayu pun tak sangka yang k.Ayu mampu untuk tingkatkan jumlah uv setiap bulan...bermula dengan 150uv dan sekarang ia semakin meningkat...Alhamdulillah..rezeki dari Allah...Dulu tak yakin untuk tolong orang face to face sebab tak yakin nak bercakap tentang produk shaklee dengan orang lain..lepas join kelas-kelas nutrisi yang dianjurkan oleh shaklee.
Alhamdulillah..sekarang ni dengan yakin k.Ayu boleh bercakap tentang produk2 kesayangan k.Ayu ni kepada orang lain..sharing is caring kata orang..hihihi..kata k.Ayu jugak...perkara yang baik..haruslah dikongsi bersama kebaikannya

Jom kita sama2 saling bantu membantu untuk hidup lebih sihat.
================================================
Nak join bisnes yang k.Ayu aktifkan dari rumah je??? boleh pm facebook k.Ayu ataupun whatsapp ke nombor:oppssss...k.Ayu pun ada instagram jugak..kot2 nak skodeng insta jugak kan...idayu_irdina..
013-918 9500
013-918 9500
013-918 9500


Thursday, 3 November 2016

Promosi Set Kurus Shaklee

Sempena promosi bulan November 2016!! Ayu ingin berkongsi sedikit ilmu yang Ayu pelajari dan alami sendiri keberkesanannya.  Umum sudah mengetahui bahawa bulan ini ada promosi Lecithin, Alafafa Complex, NutriFeron dan juga Vita Lea for Children.



Semasa mengandungkan anak pertama, berat badan Ayu naik mendadak apabila usia kandungan 32 minggu ke atas.  Jumlah keseluruhan berat naik lebih kurang 25kg. 1minggu naik 2kg, oleh sebab tak larat ulang alik 'check' tekanan darah di KK (klinik kesihatan) berdekatan, Ayu tipu sunat cakap berat tak naik dah kat 'nurse'....(jangan tiru perbuatan ni tau..tak baik).hahahahahhaha...

haaa.....nampak tak??memang sangat tembamkan??kihkihkih

Selepas bersalin, berat Ayu turun lebih kurang 10kg, dan selepas pantang lagi 15kg tetap degil tak mau turun. Jadi, oleh sebab masa hamil dah amalkan set kehamilan SHAKLEE. Jadi untuk jadi 'slim' balik macam dulu, Ayu tetap amalkan SHAKLEE jugak..tapi kali ni amalkan set kurus pulak. Tapi, Ayu hanya tambah vitamin yang belum ada je.




OK...ni lah dia set kehamilan yang Ayu amalkan dulu. Paling best tak ada 'strechmark' pun kat perut. Mungkin sebab Ayu sentiasa amalkan minum ESP semasa mengandung hari tu. Jadi, untuk kurus kepada asal Ayu tambah Omega Guard (sebab dah nak habis), Lecithin, Alfafa & Herba Lax.

Setiap vitamin ada peranannya yang tersendiri.

Baiklah...rasanya elok kalau Ayu cerita serba sedikit tentang kebaikan setiap vitamin ni dan bagaiman ia dapat membantu kita untuk jadi kurus.

1. Omega Guard

Bulan lepas Omega Guard ada promosi, nasib baik sempat sambar 2 botol untuk Ayu dan anak. Sebab, anak ayu pun suka Omega Guard ni. Elok untuk perkembagan otak cerdik dia selain dapat membantu tambah selera makan dan juga membantu meningkatkan sistem imunisasi badan dia.

ok..berbalik kepada objektif Ayu untuk kurus cantik macam dulu. Omega Guard Shaklee dapat membantu menyahkan lemak-lemak jahat yang tidak diperlukan oleh badan kita. Ia mampu membakar lemak-lemak degil tu dan menukarkannya menjadi tenaga.

2. Lecithin

Lecithin ni Ayu amalkan sejak dalam pantang lagi, sebab apabila kita menyusu badan,selalu je terjadinya bengkak susu..ibu-ibu mesti pernah alaminya kan??Kalau bengkak susu, Ayu telan tiga biji Lecithin pastu bagi anak hisap susu..Insya Allah akan lega lepas tu.

Selain itu, Lecithin dapat membantu membakar lemak dan penyerapan vitamin A, D, E & K yang larut lemak. Membantu melembabkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus sekaligus dapat membantu masalah sembelit.

3. Alfafa Complex

Di dalam Alfafa Complex terkandung banyak kebaikan herba antaranya adalah kacip fatimah. Sebab itu juga Alfafa Complex ni terkandung di dalam set berpantang Shaklee. Ia dapat membantu mengecutkan rahim, mengelakkan sakit urat, menghilang kelesuan dan tekanan dan bayak lagi khasiatnya.

Bagi kita yang ingin kurus ni, Alafafa Complex dapat membantu mencuci usus bagi membuang toksik dari dalam badan, membantu masalah penghadaman dan pencernaan, mengurangkan sembelit dan dapat membantu meneutralkan asid dalam badan.

4. Herb-Lax

Herb-Lax ni Ayu amalkan telan 4biji 3kali seminggu sebelum tidur waktu malam. Bangun pagi esok, memang perut sangat lega selepas membuang..hihihihi... Herb-Lax dapat membantu kita mengempiskan perut, melegakan sembelit, meransang usus untuk melakukan pembersihanan usus secara lembut, membersihkan najis yang tersekat dan juga dapat membantu mengembalikan semula proses semula jadi pembersihan usus.

5. Energizing Soy Protein (ESP)

Produk kesukaan Ayu, sekali dah jatuh cinta dengan ESP ni memang akan repeat order.Mana tak nyer, banyak sangat dah kebaikannya yang telah ayu rasai. 'Start' amalkan ESP ni masa hamil sebab langsung tak boleh minum susu. Jadi oleh sebab ESP ni pun ada kalsium dan ayu pun amalkan ostematrix dalam masa yang sama memang tak pernah 'cramp' kaki walaupun seharian berjalan ke sana ke mari. Tapi yang paling best, tau apa?? Perut sentiasa rasa kenyang selepas minum ESP dan NO STRECHMARK on my tummy!!!!Ramai kawan-kawan Ayu jeles tau..hihihi...nanti korang amalkan ESP jugak ye..baru la bebas selulit jugak..hihihihi

Ok...panjang pulak bercerita pasal ESP ni, Ok lah....ni antara kebaikan ESP dalam membantu kita untuk kurus. Ia mengandungi 9 jenis asid amino yang penting untuk tubuh badan kita. Selain itu, ianya rendah lemak dan bebas kolesterol, membantu mengekalkan tenaga yang berterusan selama beberapa jam. jadi,sebelum kita makan tengahari atau malam, kita minum dulu ESP, ia dapat memberikan rasa kenyang dan membantu mengelakkan kita makan terlalu banyak. Lagi pula, protein soya lebih senang dihadam berbanding protein haiwan.

Dah dapat kan sedikit sebanyak gambaran macam mana supplemen hebat ni membantu kita untuk kurus secara sihat dan semula jadi.

Si anak pun dah besar, ibu dah kembali ke bentuk badan asal
Jom ibu-ibu, kita kurus secara sihat bersama Shaklee

Kawan-kawan yang datang rumah mesti minta tips untuk kurus, Ayu jawab 'simple' je, Amalkan diet yang sihat, lakukan sedikit senaman dan amalkan supplemen SHAKLEE. Insya Allah akan dapat bentuk badan idaman kembali. Jom order set kurus dengan Ayu, bulan ni harganya lebih jimat sebab Lecithin dan Alfafa Complex ada promosi.

Facebook: Idayu Irdina
Instagram: #idayuirdina
No. telefon: 013-918 9500