Wednesday, 28 December 2016

Cara untuk melindungi anak daripada dijangkiti wabak penyakit

Tinggal 4 hari je lagi sebelum sesi persekolahan bermula...anak-anak mesti dah tak sabar nak pergi sekolah kan??? Ye lah..dah dapat baju baru, kasut baru pendek kata serba serbi baru...semangat nak gi sekolah pun baru jugak....hihihihi...


Paling best tengok gelagat anak-anak darjah 1 @ pra sekolah pada hari pertama persekolahan....ada yang menangis, ada yang meraung panggil mak ayah, dan macam-macam gelagat lagi boleh tengok...yang selamba cool je masuk kelas tu ok la...mak ayah tak perlu risau...hahahaha

Tapi...apa persediaan kita sebagai mak ayah tentang kesihatan anak-anak semasa di sekolah.??? Sepatutnya kita perlu sediakan perisai kepada mereka supaya terhindar daripada wabak @ penyakit berjangkit. Biar nampak ada perisai kat badan dia macam iklan tu...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Terdapat banyak produk supplemen kanak-kanak...tapi, yang terbaik adalah yang dapat tingkatkan sistem imunisasi badan dia, berikan tenaga dan bagus untuk perkembangan otak anak-anak...macam yang ni...πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

πŸ‘‰ Meal Shake
Membantu mengatasi masalah anak kurang selera makan.
Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan anak-anak.
Membantu mengatasi masalah sembelit akibat kekurangan air dalam badan.
Kaya dengan kalsium yang bagus untuk tulang & gigi yang kuat.

πŸ‘‰ Omega Guard
Kaya dengan EPA dan DHA yang bagus untuk perkembangan otak anak-anak.
Membantu mengawal kadar kolesterol dalam darah bagi anak-anak yang mengalami masalah obesiti.
Membantu meningkatkan daya fokus anak-anak semasa belajar.
Membantu meningkatkan sistem imunisasi tubuh anak-anak.

πŸ‘‰ Chewable vitamin C
Mempunyai sumber antioksidan yang tinggi bagi melindungi diri daripada radikal bebas dan pencemaran udara.
Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan mereka supaya terhindar daripada penyakit berjangkit.

πŸ‘‰ Vita Lea for Children
Sesuai untuk kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas.
Kata dengan multivitamin dan mineral yang dapat membantu mengekalkan kesihatan tubuh badan mereka.


Bukan kita saja tau yang perlukan vitamin. Anak-anak pun perlukan perlindungan daripada vitamin ini. Sebabnya, mereka lebih mudah terkena penyakit berjangkit sekiranya sistem imunisasi badan mereka lemah.

Maklum saja lah kan...Ramai yang bercuti ke luar negara musim cuti sekolah ni. Sekarang ni, macam-macam jenis penyakit yang ada. Dalam tak sedar mereka yang bercuti ke luar negara tu sudah dijangkiti dan secara tak langsung telah menyebarkan wabak penyakit itu di sekolah tempat anak kita belajar. 

Oleh sebab itulah ibu-ibu yang bijak harus mengambil langkah berjaga-jaga daripada awal lagi. Ibu-ibu boleh hubungi saya untuk mendapatkan semua vitamin ini untuk melindungi sistem pertahanan tubuh anak-anak kita.





Atasi ruam dan ekzema dengan krim herba semulajadi

Testimoni ikhlas ni daripada kakak angkat k.Ayu...dia memang peminat krim herba ni...kalau krim ni dah nak habis mesti dia akan whatsapp mintak tolong belikan 1-3 tube untuk dia je....buat stok...takut-takut habis nanti, tak sempat nak balik kampung beli krim herba ni....hihihi...



Baby ni dia kena ruam susu...tapi dah jadi teruk macam dalam gambar sebelah kiri tu...buat ibunya risau....Jadi kawan dia bagitahu kakak angkat k.Ayu yang dia nak krim herba ni 1 tiub..sebab kesian tengok pipi baby jadi macam tu...

Selepas 2 hari ibunya sapu krim herba ni....ruam kat pipi baby tu dah hilang...pipi baby pun dah jadi elok macam biasa.....gebu je tengok pipi baby ni kan...gerammm je...hahahaa...

Krim herba ni memang elok untuk sembuhkan ruam, ekzema, kesan gigitan nyamuk, tumit pecah, kulit kering....memang elok pakai krim ni... k.Ayu suka buat sebagai losyen...bau dia wangi....kalau anak-anak ada parut bekas bertih @ campak....krim ni boleh membantu memudarkan kesan parut tu.









Daftar ahli Shaklee secara percuma

Hari ini k.Ayu minta tolong abam botak tolong delivery bitamin jap... semoga selamat sampai ke tangan tuan dia nanti... 
.
Sekarang ni umi & adik k.Ayu dah mula rajin telan bitamin...umi nampak semakin ligat sekarang ini...baru seminggu dia amalkan Vivix... dah tak nampak dah adik duk urut kaki dia malam2...dah tak dengar dah umi cakap dia tak larat ke penat ke...tekanan darah pun cantik.... bacaan gula dalam darah pun normal...nampak lebih tenang..tak nampak stress dah...

Sebenarnya..ni botol ke 2 dah...dulu umi pernah consume...tapi stop jap...amek bitamin lain...sekali tu dia beli vivix & beberapa bitamin lain...bila k.Ayu kira...cukup 200uv....terus register dia sebagai ahli free je..sebab cukup 200uv...memula ingatkan nak register nama adik...tapi tak cukup umur la pulak... tunggu bulan 6 tahun depan...dah boleh register adik pulak...

Adik pulak duk main tarik tali dengan set kurus & carotomax...jap makan...jap tak...jap makan...jap tak...hmmmm...nak kena betul dia ni...😠😠😠....nak kena check setiap masa...baru betul2 dia makan ikut jadual...

seronok bila kita tengok family kita sihat... jadi...13@14hb Januari depan umi akan terima bonus pertama dia....yeayyyy!!!seronokkan...makan sendiri pun dapat merasa ada bonus jugak...



#tsunamishaklee #shakleeeffect #landmarkstudy #liveamazing #tim6awesome #bed58

Friday, 23 December 2016

Set kesuburan suami isteri

Dah berkahwin bertahun-tahun tapi masih belum ada rezeki untuk menimang cahaya mata...betul...rezeki itu datangnya dari Allah...tapi kita sebagai manusia haruslah berusaha untuk mendapatkannya...
.
.
Ramai suami isteri tidak sedar bahawa dia/mereka mengalami masalah kesuburan...sebab??? Sebab tak nak buat pemeriksaan di hospital...takut malu kalau2 tak subur...
.
.
Jangan malu...zuriat Allah bagi adalah penyambung keturunan kita... supplemen ni dapat membantu masalah kesuburan suami dan juga isteri.


.
.
Vit e - membantu menyuburkan sel2 reproduksi lelaki.

zinc complex - memberikan tenaga kepada sperma supaya lebih aktif menuju ovum.

alfafa complex - membantu masalah keputihan, senggugut dan berfungsi sebagai kacip fatimah bagi wanita.

GLA complex - membantu stabilkan hormon dan menyediakan satu keadaan supaya ovum senang melekat dengan sperma.
.
.
Nak order 1 set kesuburan untuk suami isteri boleh hubungi k.Ayu.. 

#idayuirdina
013-918 9500



Sunday, 18 December 2016

Pengambilan vitamin boleh menyebabkan penyakit buah pinggang

Betul ke makan vitamin Shaklee boleh membahayakan buah pinggang kita????
===========πŸ’ŠπŸ’ŠπŸ’ŠπŸ’ŠπŸ’Š===========

Kenyataan tentang mengamalkan pemakanan tambahan @ vitamin @ supplemen Shaklee akan memberikan kesan negatif kepada buah pinggang kita adalah tidak tepat. Sebenarnya, sekiranya kita mengamalkan pengambilan supplemen ini dengan ilmu dan cara yang betul, ia tidak akan menyebabkan kerosakan buah pinggang kita.



Selain itu, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan supplemen yang kita amalkan itu adalah sangat berkualiti dan bukan sintetik (diperbuat daripada campuran bahan kimia) tetapi semulajadi (diekstrak daripada bahan2 semulajadi). 

Seeloknya kita perlu memilih supplemen yang semulajadi, di mana di dalam botol @ bungkusan supplemen itu tiada biji2 jernih di dalam bungkusan kecil. Macam yang selalu kita jumpa dalam kotak kasut tu.

Tidak semua penyakit buah pinggang kronik diketahui penyebabnya dengan jelas. Namun, ada beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan penyakit buah pinggang :

πŸ‘ͺ keturunan

πŸ‘Ύ jangkitan bakteria dan kuman

πŸ’Ή kerosakan disebabkan oleh penyakit darah tinggi

☕ kerosakan disebabkan oleh penyakit diabetes

😒 mengalami penyakit kronik lain yang berjangkit ke buah pinggang, contohnya kanser

🍜 mengambil terlalu banyak dan berlebihan bahan yang bertoksik, makanan segera, minuman 3 in 1 dan lain2 lagi

πŸ’Š terlalu banyak mengambil ubat darah tinggi, kencing manis, antibiotik, steroid dan lain2 lagi

Tapi, betul ke buah pinggang kita rosak jika kita amalkan pengambilan vitamin ni???😏😏😏

Sebenarnya perkara ini bergantung kepada 3 aspek utama...iaitu

πŸ“ tahap kesihatan buah pinggang individu

πŸ“ jenis supplemen yang diambil

πŸ“ jika pengguna ada mempunyai penyakit kronik yang lain

Secara peribadi, saya merasakan jika kita memilih supplemen yang terbukti semulajadi, mempunyai ujian makmal yang disahkan oleh pihak ketiga dan mempunyai kajian tentang keberkesanannya. Itu merupakan supplemen yang terbaik. 

Sebab, sekiranya ujian makmal perlu disahkan oleh pihak ketiga semestinya baik buruk tentang produk tersebut akan diviralkan. Dan Shaklee sanggup mengambil risiko yang menelan belanja jutaan dolar ini. (kenapa??)



Sebab mereka yakin bahawa produk mereka tidak akan memberikan kesan negatif kepada penggunanya. Tetapi, yang paling penting adalah pihak Shaklee sangat menitik beratkan kualiti produk keluarannya.

Ada 1 landmark study yang telah dibuat ke atas beberapa ratus manusia pengguna suplemen Shaklee, pengguna vitamin jenama x (bukan Shaklee) & manusia yg tak makan apa2 suplemen pun, 

Mendapati bahawa:

1. Mereka yg tidak ambil sebarang suplemen berkecenderungan mengalami RISIKO penyakit diabetes, stroke & penyakit jantung LEBIH TINGGI dari pengguna tegar suplemen Shaklee

2. Mereka yg ambil suplemen jenama X berkencenderungan LEBIH TINGGI terhadap RISIKO penyakit diabetes, stroke & penyakit jantung berbanding mereka yg tak ambil apa2 suplemen

Supplemen semulajadi mudah untuk dihadam dan senang larut. Jadi, ia akan keluar melalui sistem perkumuhan kita. Jadi, amat penting bagi kita memilih supplemen yang benar-benar terbukti selamat. Agar ia tidak merosakkan organ dalaman kita.



Boleh ke pesakit buah pinggang mengamalkan supplemen Shaklee???🌿🌿







Di sini saya kongsikan beberapa testimoni pesakit buah pinggang yang beransur sembuh dan telah sembuh dengan pengambilan supplemen Shaklee.

Hubungi saya sekira anda mempunyai persoalan tentang produk yang halal, selamat, semulajadi dan terbukti berkesan ini.

🌷 Idayu Irdina
πŸ“² 013-918 9500


Saturday, 17 December 2016

Jana pendapatan dari rumah sebagai surirumah sepenuh masa

Saya seorang surihati MR.Suami dan saya ada pendapatan saya sendiri!!! 😍😍😍😍

Zaman sekarang ni sememangnya dunia yang sangat mencabar... jika suami isteri bekerja dapatlah merasa hidup mewah sikit...simpanan pun ada..



Tapi, tak mustahil kita yang surirumah ni pun mampu mempunyai pendapatan seperti ibu bekerjaya jugak...sambil2 buat kerja rumah, jaga anak, kita boleh buka kedai 24jam kita..

Setiap pertengahan bulan, bonus masuk direct ke akaun kita...tu bonus je tau...belum lagi keuntungan yang kita dapat hasil jualan kita...kalau bonus yang kita dapat dah 4angka.. tambah pulak dengan keuntungan kita...tak mustahil kita boleh bayar lump sum je pinjaman PTPTN kita tu... 😍😍😍😍😍😍😍😍....dan...kita juga berpeluang dapat ni...



🚒 percutian mewah di dalam dan luar negara secara percuma
πŸš— insentif car bonus yang dibayar secara tunai
πŸ’» semua urusan dilakukan secara online termasuklah pengeposan kepada pelanggan (nak buat sendiri pun boleh kalau rajin...πŸ˜‚
πŸ˜‚)

Paling OhSem...!!! diajar plan marketing oleh otai2 yang superb... 

Cara nak promote guna blog, ig, fb, whatsapp, sms....semuanya diajar oleh master kita...kita cuma perlu duplicate dan ikut je apa yang mereka ajar... i.Allah kita boleh berjaya dapat pendapatan yang lumayan setiap bulan...🌈🌈🌈🌈

Jom sertai team VitaFamily bersama k.Ayu...I.allah k.Ayu akan guide mereka yang ingin menambah pendapatan sehingga berjaya...


🌿 Mentor bisnes anda

🌷 Idayu Irdina : 013-918 9500







Tuesday, 13 December 2016

Khasiat Lobak Ungu

Biasa tengok tak lobak merah warna ungu ni jual kat pasaraya....kalau kat oversea mungkin ada la kan...kalau kat Malaysia ni payah nak jumpa duk berlonggok kat pasaraya tu kan??

Purple carrot ni rasanya sedap sama macam lobak merah tu...tapi khasiat dia lebih tinggi dan lebih banyak berbanding lobak merah biasa tu...

Antara khasiatnya :
✔ bersifat anti oksidan yang melindungi badan kita daripada penyakit.

✔ bersifat anti radang yang mana ia sangat bagus dalam meredakan sakit sendi.

✔ anti corcinogen yang berfungsi mengurangkan risiko kanser dan melawan penyakit kanser.

✔ jus purple carrot mampu menurunkan tekanan darah tinggi dan juga bacaan gula dalam darah.

Nak dapatkan purple carrot yang betul2 penuh dengan khasiat ni kena tanam secara organik la. Kalau ada serangga perosak datang serang ladang carrot pun tak boleh guna racun serangga...mesti guna cara lain untuk halau semua serangga perosak tu...sayur dan buahan sekarang ni banyak guna petisid...bayangkan dah berapa banyak racun tu masuk dalam badan kita walaupun sayur tu sudah dibasuh dan dimasak elok2..

Ladang yang dijaga oleh Shaklee memang terbaik...semuanya organik dan dikawal rapi sejak dari benih sampai la dah jadi jus vivix tu..
Sayur...kalau kita masak...automatik khasiat vitamin & mineralnya hilang...yang kita duk makan tu dapat rasa kenyang je la...

Jadi...dah payah sangat nak tanam, nak kena jaga semua tu...apa kata kita amek sesudu teh vivix setiap hari...tak payah nak blend jus purple carrot hari2....khasiat vivix pun dah lebih daripada itu sebab bercampur dengan tumbuhan hebat yang lain2...

Jom kita sama2 berVivix untuk kesihatan yang optimum...RM 475...free keahlian...free pos...dapat beli dengan harga ahli...jom pm k.Ayu sekarang...



Idayu - 0139189500
#tsunamishaklee #shakleeeffect #liveamazing #landmarkstudy #bed45 #vivix

Tuesday, 6 December 2016

Beli apa dengan bonus yang dapat???

Setiap 15hb atau lebih awal lagi, bonus Shaklee akan masuk ke akaun SID. Maksudnya masuk ke akaun kita terus la. Berapa nilaian dia tu tak penting, yang penting macam mana kita agihkannya.



Ada sesetengah SID yang dapat bonus besar, mereka bawa semua ahli keluarga termasuk mak ayah mereka pergi umrah. Paling tak pun, melancong luar negara. Ada jugak yang beli periuk noxxa dengan bonus shaklee. Tetapi, sebahagian yang perlu disedekahkan, mereka dah transfer sesiap kat badan kebajikan atau perseorangan yang mereka selalu bantu.

Tak lama lagi harimau 🐯 nak mengaum...maksudnya bonus dah masuk....hihihihi...masa tu boleh tengok SID sengih sampai ke telinga... hahahaha...



Bonus k.Ayu banyak dok prabih kat budak banyak akal ni....πŸ‘§πŸ‘§πŸ‘§... Dapat je bonus, terus transfer ke seseorang tu yang selalu k.Ayu bantu untuk meringankan bebab kos perubatan 2 orang anak istimewa mereka...yang selebihnya....hahahaha..

✔ beli baju anak
✔ beli selipar anak
✔ beli kain untuk jahit baju anak
✔ beli mainan anak

kihkihkih....nampak tak...perabih dulu kat anak baru la beli barang-barang yang k.Ayu nak dan pernah juga belanja family makan dengan duit bonus bisnes ni...πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Tak perlu kedekut pun....sebab pertengahan bulan depan dapat lagi... Usaha lebih dapat lebih....✌✌✌

Nak dapat bonus masyukkk setiap tengah bulan???jom join team k.Ayu....i.Allah buat bisnes part time je pun tapi dapat bagi duit kat mak ayah dan bersedekah secara konsisten setiap bulan.



✔ idayu_irdina
013-918 9500

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#liveamazing 
#landmarkstudy 
#tim6awesome 
#idayuirdina

Sunday, 4 December 2016

Buat bisnes bukan sekadar keuntungan semata

Motivasi diri & sikap positif dalam diri kita semakin bertambah jika berada di dalam kalangan orang yang hebat
======================================
Orang pernah cakap, kalau nak jadi hebat, berkawanlah dengan mereka yang hebat. Sebab, orang yang hebat ni minda dia hebat. Mindanya sentiasa positif, motivasi dalam diri mereka tinggi, mempunyai hala tuju yang jelas & spesifik tentang kejayaan yang ingin dicapai serta strategi mereka 'OH...semmm'.

Jadi, bila 'join' bisnes ni, nanny k.Ayu masukkan k.Ayu ke 'secret groups' yang mana ramai otai2 & newbies dalam bisnes ni saling berkongsi maklumat, pengalaman, petua kejayaan, rahsia close deal disaat akhir, dan macam-macam lagi. Tapi, paling k.Ayu kagum, mereka ni semua mak-mak besi. Ada yang bekerjaya dan ada yang WAHM. Tak lupa juga, ada yang masih belajar tapi income yang mereka dapat memang mabeles.

Dari situ, k.Ayu mula bina jati diri sendiri. Cuba buat apa yang mereka telah buat untuk berjaya. Satu persatu langkah ilmu yang diperturunkan itu k.Ayu cuba buat. Alhamdullilah...memang manis rasanya menuai hasil. Selepas itu, semangat semakin berkobar-kobar untuk menuai hasil yang lebih besar lagi. K.Ayu mula banyak membaca tentang kesihatan dan 'relate'kan dengan produk yang sesuai.

Semakin hari semakin ramai kawan-kawan yang cari k.Ayu untuk membeli produk ini kesan kuasa perkongsian di media sosial dan blog. Cuba untuk paksa diri berubah untuk mengecapi sedikit kemanisan kejayaan. Sikap berputus asa memang k.Ayu buang jauh-jauh sebab is hanya mendatangkan keburukan dalam perjalanan bisnes ini.

Dalam bisnes ni, bukan keuntungan semata-mata yang dicari. Tetapi, rasa ingin membantu orang lain untuk menjadi lebih sihat, itu yang lebih utama.

Jom sertai team K.Ayu untuk menjana pendapatan sampingan sehingga ribuan ringgit....

Idayu Irdina
013-918 9500
#idayuirdina

Saturday, 3 December 2016

Pakar set kurus Shaklee

Ramai sid mula join bisnes ni sebab jatuh cinta dengan set hamil yang femes mengalahkan goreng pisang cheese meleleh tu kan. Sama la macam k.Ayu. K.Ayu join bisnes ni sebab fall in love dengan set hamil. Lepas tu, upgrade ke set berpantang, dan sampai sekarang ni set kurus dan cantik pulak.



Dulu K.Ayu naik 25kg kot,bukan senang tau nak dapat bentuk badan ideal macam sekarang ni. Orang lain makan pun macam orang berpantang nak diet punya pasal. Tapi k.Ayu balun je makan semua yang ada depan mata. Tapi, berat badan masih lagi boleh maintain. Ada caranya sebenarnya untuk kita jadi kurus walaupun sudah bergelar seorang ibu.

Nak diet guna kaedah apa pun tak kisah...janji minum air 3 liter sehari..nasi kena makan (k.Ayu la ni)...exercise kena buat walaupun hanya duk main kejar2 dengan anak...kalau kat rumah tu ada tangga..panjat la tangga tu banyak kali sikit (k.Ayu suka berlari bila naik turun tangga)...tapi keselamatan kena diutamakan. K.Ayu dah biasa masa latihan sukan masa kat sekolah & uni dulu...jadi tak de masalah la kan...hihihihi...

Tapi, yang paling membantu adalah benda2 bentu bujur dan bulat ni...softgel dan tablet ni sangat2 membantu membakar dan memecahkan lemak2 jahat menjadi tenaga. Jadi, ia tidak berkumpul menjadi lemak yang menyumbang kepada kegemukan. So, badan k.Ayu sentiasa nampak slim walaupun kekadang melantak tak hengat donia....hihihi...



Ni sikit sebanyak tips yang k.Ayu boleh kongsikan. Untuk menjadi teror bab set slim ni k.Ayu rasai dah keberkesanannya, barulah k.Ayu share dengan semua orang. Nak kurus macam k.Ayu, nak maintain tubuh badan sihat dan cantik...jom tanya k.Ayu...i.Allah k.Ayu akan bantu...



🌷 Idayu Irdina
✔ Pakar set kurus anda
πŸ“² 013-918 9500

#tsunamishaklee
#time6awesome
#shakleeeffect
#liveamazing
#landmarkstudy
#idayuirdina


Kelas bisnes percuma secara 'online'

K.Ayu buat bisnes ni start tahun ni...Nanny duk jauh...Kalau nak tanya apa2 yang tak tahu atau tak faham. Sama ada k.Ayu guna khidmat incik google ataupun bertanya dalam support group whatsapp dan facebook.

Kelas pun ikut alam maya jugak...guna webinar..Walaupun best attend kelas ramai2 kumpul dalam satu majlis. Tetapi, k.Ayu lebih suka kelas kot henpong canggih ni jah...sebabnya...sambil duk kejar anak pun still boleh dengar ceramah yang diberikan...kadang2 sambil tidurkan anak pun sempat berwebinar lagi...

Jadi,ia lebih flexible...that's why i love being WAHM....i love my biznez....hihihihihi

Jadi, kalau anda semua tak ada masa nak join mana-mana kelas bisnes, tapi teringin nak majukan diri dan ada bisnes sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Jom join k.Ayu buat bisnes Shaklee. Kelas pun free je...online kan...hihihihi...



#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#tim6awesome
#liveamazing
#landmarkstudy
#idayuirdina

Keperluan semasa 'travel' dengan anak kecil

1st time travel berdua dengan Ammara ke Kuala Lumpur je pun cuti hari Malaysia baru ni....tapi memberikan pengalaman yang sangat2 bermakna. Penat kot!!!!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



2 minggu kat KL menumpang rumah adik beradik sementara tunggu hujung minggu. Hujung minggu je baru dapat jumpa dengan Abi Ammara. Seronok pergi jalan2 area KL, Ammara pun dapat belajar banyak benda masa duk sana.

Kami bawa dia ke taman, dia boleh berlari & bermain. Kami ke Aquaria, seronok tengok Ammara berlari-lari sambil sebut nama2 ikan yang dia kenal...

"Ibu...ibu....stingray terbe..."(dia nampak stingray berenang kot atas kepala dia...πŸ˜‚πŸ˜‚)

"ibu..ibu....shark tido..."

"ibu...ibu...fish mapuh..(sebab ikan tu tak bergerak walaupun dia duk acah-acah dgn jari)

"ibu...ibu...ni..ni....opotus...opotus"πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
"πŸ™    ....octopus la sayang...." sakit perut ibu abi duk gelak....

πŸ˜΄πŸ³πŸ‹πŸŸπŸ πŸ‘πŸ™

Tapi sayang, semua gambar & video tak dapat diselamatkan...Henpon ibu rosak...gambar tu dalam henpon ibu...😒😒😒

Tak pe la...nanti kita cipta kenangan baru pulak. Kita ajak abi gi zoo negara  & petrosains pulak ye. Mesti lebih banyak perkara yang menyeronokkan Ammara boleh belajar.

2 minggu duk travel ke sana ke mari, kadang2 berjalan2 di dalam cuaca panas, petang tu hujan. Kami main redah je, nasib stroller ada peneduh. Ammara hampir demam jugak. Ye lah...budak kecik kan...penat jenjalan ditambah cuaca tak menentu, mesti tubuh tak tahan.

Ibu pulak lupa nak bawa minyak ikan. Ibu bawa vit C & vita lea ibu je. vitamin anak lupa bawa..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

Nasib baik ada minyak ikan hanjek...masa tu hanjek tengah pregnant baby Aulia....memang dia amek minyak ikan untuk perkembangan otak baby Aulia dalam rahim dia tu...Ibu mintak minyak ikan dia je la 2 biji sehari bagi kat ammara...2hari makan... Alhamdulillah...Ammara tak jadi demam...sampai balik kampung pun tak demam jugak....



Pengajarannya, wajib bawa vitamin anak juga masa travel. Supaya sistem imunisasi dia sentiasa di "top up" setelah seharian ke hulu ke hilir dalam cuaca kejap panas kejap hujan...kejap masuk tempat berhawa dingin.. kejap jenjalan kat luar.. Kita pun boleh nak demam...apatah lagi anak... vitamin ibu & anak wajib bawa masa nak travel...😁😁😁



Order minyak ikan yang boleh tingkatkan imunisasi ibu & anak dengan k.Ayu sekarang... Nanti k.Ayu bagi free gift kat uol....hahahaha...

🐳 IdAyu Irdina
πŸ™ 013-918 9500

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#landmarkstudy
#liveamazing
#tim6awesome

Sunday, 27 November 2016

Cantik semasa dan selepas hamil serta bebas 'strechmark')

Pengalaman mengandungkan anak pertama pasti mengundang keterujaan bakal ibu. Banyak perkara yang perlu dikaji & dipelajari. Antara yang pentingnya adalah untuk kekal kelihatan cantik semasa dan selepas kehamilan. Namun, perkara yang paling merunsingkan para ibu muda adalah kesan selulit @ strechmark yang ada selepas kehamilan.

Ini adalah pengalaman saya sendiri.....
Bila tengok gambar-gambar lama rasa malu sangat-sangat...

--> kulit berminyak

-->berjerawat batu penuh 1 muka

-->kulit hitam & kusam

-->berparut warna kehitaman

-->tak cantik langsung...hihihihi...(nasib la abam botak mau jugak time tu....hahhahhaha)

alasan tak mau jaga wajah masa tu..

--->alasan paling win sebab masih lagi belajar..(padahal pakai skin care ikut dan je beli...yang RM120 pun sanggup beli masa tu...tapi bila dah habis..nak beli pula dah tak cukup duit...jerawat semakin m"jadi2 naik kat muka ni...tetiba rasa menyesal pulak pakai skin care macam tu)

Apabila dah nikah..duk 3bulan lepas tu dapat tau pregnant..terus stop pakai skin care...memang tak pakai terus..pencuci muka pun tak pakai...punya penakutkan??sebab orang duk kata tak elok untuk kandungan kalau pakai skin care yang bukan organik masa pregnant...memang terus stop segala apa pun skin care tak pakai..

Tak sempat nak urus wajah pun sebab dah 'morning sickness' teruk sangat...lepas amalkan set hamil tu...beli 1kali je masa hamil tu..tak tambah apa2 pun...beli fullset dah kan...tapi..semakin lama..jadi semakin hairan...kenapa jadi macam ni lepas dah amalkan set hamil ni??rasa pelik sangat2...

-->morning sickness dah hilang (mungkin sebab dah masuk 2nd trimester)

-->selera makan bertambah

-->tak pernah cramp kaki yang teruk..sembab pun tak ada

--->kulit muka gebu (yang ni paling win...heran sungguh)

--->jerawat hilang (sampai sekarang pun tak ada)

--->parut jerawat semakin pudar

--->kulit muka yang rosak kembali pulih sikit2

--->paling best...TIADA STRECHMARK KAT PERUT!!! (ramai kawan & family yang jeles bila tengok perut saya tak ada strechmark tau....hihihi)



Sekarang ni...rasa tak sabar nak pregnat sekali lagi....hahahha... boleh beli set hamil lagi...boleh rasa kulit muka yang lebih gebu..yang penting...NO STRECHMARK kat my tummy...i'm a happy mummy...yeayyyy

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#sharingiscaring
#kisahhidupku

Ibu yang sedang hamil, jangan risau pasal strechmark jika kita amalkan set hamil Shaklee ni....jom la order sekarang sebelum perut semakin membesar...set bersalin tak ada stok pulak....hihihihi....

COD: Rantau Panjang, Pasir Mas dan Kota Bharu, Kelantan.

Tanya saya tentang set hamil Shaklee... Whatsapp, sms, wechat..

FB: IdAyu Irdina
IG: @idayu_irdina
HP: 013-918 9500


Friday, 25 November 2016

Kurus dan cantik selepas bersalin..Apa rahsia dia ni??

Berat naik hampir 25kg semasa mengandung tapi sekarang dah kurus balik ke berat badan asal....ko tak makan nasi ke???
=====================================
Soalan yang biasa orang tanya k.Ayu...
"tak makan malam ke?"
"tak makan nasi ke hari-hari?"
"ko diet ke?"

Jawapan k.Ayu pulak.....
"Wajib makan malam samada makan nasi @ biskut @ roti...kalau tak tengah malam nanti mesti akan lapar."
"k.Ayu tak diet, tapi k.Ayu cuba kawal jumlah pengambilan makanan..tapi acap kali terbabas bila umi masak sedap-sedap...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚"

Tapiiiii.....k.Ayu sentiasa exersice naik turun tangga kat rumah ni ha...sambil kejar anak ke sana sini....huhuhuhu....

Dan...paling penting k.Ayu tak 'skip' pengambilan supplemen  feberet k.Ayu iaitu 

*Set Cantik Slim Tanpa Stress*

πŸ‘Έ Set Cantik
      πŸ‘‰ ESP
      πŸ‘‰ Vit C

🍱 Set Slim
      πŸ‘‰ ESP
      πŸ‘‰ Lecithin
      πŸ‘‰ Alfafa complex
      πŸ‘‰ Omega guard

😍 Set Anti Stress
      πŸ‘‰ Bcomplex
      πŸ‘‰ Vita Lea

Ramai jugak yang jeles sebab k.Ayu tak ada strechmark kat perut selepas bersalin...hihihi
ESP memang terbaik untuk elakkan strechmark.

Macam banyak je nak kena telan setiap hari??hihihihi...ada la jadual pengambilannya..bukan telan sekaligus semua sekali....hahahaha...😜😜😜

Nak cantik slim tanpa stress macam k.Ayu jugak..Nak tau cara untuk jadi slim dengan lebih cepat..jom tanya k.Ayu...

PENGEDAR SAH SHAKLEE ANDA 🌿

SELAMAT. BERKESAN. SEMULAJADI
Tanya saya πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
======================
Ig: @idayu_irdina
πŸ“²013-918 9500 Ayu

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#tim6awesome
#liveamazing




Tuesday, 22 November 2016

Persediaan musim banjir

Musim tengkujuh vs demam batuk selsema
======================================
Sekarang ni musim hujan, jarang sangat nampak matahari bersinar terang ditambah panas membahang. Kalau tak hujan, awan berarak mendung je...kalau mendobi kain sah-sah lambat nak kering. ☔☔☔☔☔

Kalau kat luar negara, waktu macam ni mesti mereka syok duk main salji. Bentukkan orang 
salji ⛄⛄⛄❄❄❄⛄⛄⛄, Main ice skating. Tapi, kalau kita buat macam tu, duk tadah muka kat air hujan. Memang demam selsema la jawabnya.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sebelum Ammara ikut tokmi ke sana sini, ibu kena protect dia dulu. Mek ni bukan leh kira, jap lagi, lepas mata memandang, bila pandang dia duk main hujan dah...hahahaha...(ibu pun suka main hujan jugak dulu-dulu). Nak protect abi, dia cakap tak ada masa nak telan, (alasan je tu...tak pe...kita bagi muka dulu...keluar nanti...memang tak boleh skip Vit C tu)...🍊🍊🍊

Untuk Ammara ibu protect dengan omega sebab dia ada DHA, EPA yang bagus untuk perkembangan otak dia. Pastu, Ammara pun payah nak demam kalau consume minyak ikan ni. Kalau badan panas skit je, ibu bagi 2 biji minyak ikan ni, terus tak jadi demam.🐠🐠🐠 Kalau ada anak yang asma pun elok makan ni sebab ia dapat mengurangkan gejala serangan asma. 



Pentingnya ibu pun tingkatkan tahap imunisasi badan ibu jugak sebab nanti kalau ibu demam, macam mana ibu nak jaga Ammara..Jadi, ibu selalu amek Vit C & omega. Agak-agak hidung duk sosek-sosek tu, cepat-cepatla telan 2biji Vit C & 3 biji omega...i.Allah sembuhlah demam selsema tu.😁😁😁😁



Pentingnya kita tingkatkan sistem imun badan kita adalah supaya ia dapat bekerja dengan kuasa optimum melindungi badan kita daripada antigen (kuman) yang boleh mendatangkan pelbagai penyakit. Jadi, jika sistem kekebalan tubuh kita baik, ia dapat menghalang jangkitan bakteria & virus selain dapat menghancurkan sel kanser serta zat asing lain dalam tubuh.

Tapi, rasanya bulan ni ibu boleh up lagi pelindungan imun ke tahap maksimum bulan ji sebab ada promosi NutriFeron yang sememangnya Femes Amos dengan fungsinya yang hebat sebagai imun booster. Ok lah, cop NutriFeron 1 slot untuk ibu & Ammara.

Sesiapa yang juga NutriFeron ni boleh pm k.Ayu ye....sebab promosi beli 6 percuma 1... kita boleh kongsi-kongsi beli..dapat jimat 1 kotak...hihihihi...

🌷Idayu Irdina
πŸ“² 013-918 9500

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#tim6awesome
#liveamazing
#idayuirdina
#setimunebooster

Monday, 14 November 2016

Pitam semasa hamil dan kesannya.

Biasa terjadi ke tidak kepada ibu-ibu hamil di mana situasinya hampir pengsan di dalam LRT??? Bahaya tau keadaan ini jika benar-benar terjadi ketika kita sedang mengandung. Sebab ia boleh membahayakan keselamatan ibu dan juga bayi di dalam kandungannya itu.



Kebiasaan masalah pitam atau terasa hampir pitam semasa hamil ini berkait rapat dengan paras hemoglobin(Hb) darah ibu hamil.  Ibu hamil yang sihat mempunyai paras Hb yang baik iaitu tidak kurang daripada 11gm/dl. Kekurangan paras Hb atau biasa disebut hb rendah atau lebih dikenali sebagai Anemia.  Anemia terjadi apabila ibu hamil tidak dapat sumber zat besi yang mencukupi untuk menjana penghasilan hemoglobin bagi ibu dan bayinya. Semasa hamil, para ibu perlu dapatkan lebih zat besi untuk menbantu mengekalkan kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.

Namun, terdapat juga faktor-faktor lain yang menyebabkan pitam :

1. Kurang dalam pengambilan makanan kaya zat besi, asid folik dan vitamin B12.

2. Thalasemia (penyebab biasa bagi anemia semasa hamil)

3. Pendarahan berlebihan semasa haid 
Kerap mengandung (kurang dari 2 tahun) atau kerap keguguran

4. Kehamilan kembar

 Jika mengandungkan anak kembar, maka keperluan bagi setiap bayi juga boleh meningkatkan risiko ibu hamil mengalami anemia. Terdapat ramai ibu mengalami anemia dan ianya adalah perkara biasa yang berlaku semasa kehamilan tetapi kita kena lah ambil langkah berjaga-jaga kan.

Simpton-simpton Kekurangan Zat Besi

1. Sesak nafas

2. Para ibu juga akan selalu letih, muKdah mengah dan degupan jantung sangat laju, tidak bermaya.

3. Kerap sakit kepala dan pucat lesu termasuk di bahagian kelopak mata dan kuku. 

Makanan Yang Mengandungi Zat Besi 

30mg zat besi setiap hari diperlukan oleh ibu hamil. Terdapat juga banyak makanan yang mengandungi sumber yang terbaik yang kaya dengan zat besi. Ibu hamil perlu makan lebih sayur-sayuran hijau, bijian yang kaya dengan zat besi, daging merah tanpa lemak, kismis, prun, kekacang dan kerang.

Sekiranya ibu ke klinik dan didapati mengalami masalah hb rendah dan kurang zat besi, doktor akan sarankan untuk ambil makanan yang kaya dengan zat besi dan juga beliau akan berikan pil zat besi tetapi pil zat besi ini mempunyai kesan sampingan iaitu sembelit. Bayangkan dah la ibu pening tak sedap badan, tambah lagi sembelit. Oh tidak!

Cara terbaik dan paling senang untuk dapatkan sumber zat besi supaya tidak pitam dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan ialah Vitalea. Vitalea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu ambil obimin lagi. Vitalea ni memang kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa hamil.



Nak lagi cepat penyerapan zat besi, ibu hamil yang comel perlu ambil Vitamin C. Buah-buahan yang mengandungi vitamin C ialah jambu batu, limau, mangga, tembikai dan betik. Jika ibu bekerja di pejabat ataupun kadang-kadang terlupa nak potong buah, jangan risau kerana ibu boleh ambil Vitamin C terbaik dalam bentuk tablet. Sangat mudah dan senang dibawa ke mana saja.


Elak minum teh, kopi dan susu yang akan menganggu penyerapan zat besi.

Jangan Pandang Ringan Kalau HB Rendah, Boleh Bawa Maut!

Pada trimester kedua dan ketiga, bayi anda akan menyerap lebih banyak zat besi dari tubuh badan anda. Disebabkan itu, anda perlu lebih berjaga-jaga pada tempoh ini untuk kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan. Kesan anemia pada ibu ialah mudah mendapat jangkitan, lemah jantung dan risiko kematian ibu semasa bersalin adalah tinggi.

Bukan itu sahaja, bahaya anemia ini kepada bayi dalam kandugan boleh menyebabkan bayi lahir kurang berat badan, pramatang, bayi boleh mati dalam perut, keguguran serta pembesaran fizikal dan mental bayi terbantut. Bahaya kan?

Untuk mengelakkan dari mengalami hb rendah dan anemia ini, saya amat sarankan para ibu hamil mengambil zat besi yang secukupnya serta vitamin C untuk penyerapan zat besi yang optimum. Tetapi jika para ibu inginkan kesihatan yang menyeluruh dan optimum kepada diri sendiri dan bayi yang disayangi, ibu perlu dapatkan keperluan optimum dan nutrisi yang sangat lengkap iaitu cukup asid folik, kalsium, magnesium, DHA, EPA dan protein secukupnya.



Saya syorkan supaya ibu hamil mengamalkan kedua-dua jenis vitamin iaitu Vita Lea Multivitamin dan juga Sustained Release Vitamin C untuk penyerapan vitamin yang lebih optimum.

Ibu-ibu hamil boleh berurusan dengan saya untuk tujuan pembelian produk dan juga konsultansi secara percuma.

FB: IdAyu Irdina
Ig: #idayuirdina
     @idayu_irdina
Whatsapp / sms / wechat : 013-918 9500

COD di kawasan Rantau Panjang, Pasir Mas & Kota Bharu.





BAGAIMANA VIVIX BOLEH MEMBANTU PESAKIT KANSER?

Vivix mengandungi resveratoral yang terbukti melalui kajian-kajian saintifik boleh membantu membetulkan sel-sel yang rosak (seperti sel kanser). Apabila sel-sel rosak telah dibetulkan, mereka akan mematikan diri sendiri dengan sendirinya (Apoptosi) dan menyebabkan kanser berkurang dan akhirnya hilang.



Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute  of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi. Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol. 

Ia merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser. Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Vivix bukanlah sejenis ubat yang mengandungi dadah, malah ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Ia dibuat daripada 4 ekstrak botani iaitu:

Anggur muscadine
Lobak ungu
Elderberry Eropah (Sambucus Niagra)
Polygonum Cuspidatum

Menurut laporan daripada kajian terbaru yang dibuat oleh University of Missouri pada tahun October 2013; lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan resveratrol (kandungan utama Vivix!) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja. Bagaimana Vivix ini dapat membantu pesakit kanser???

Menghentikan Gen Kanser
Bagi badan yang normal, reaksi badan yang sihat yang dipanggil pengasetilan dan penyahasetilan menjadikan gen hidup atau mati. Bagaimanapun, bagi kanser, sel mula menjadi tidak terkawal dan mengaktifkan "gen kanser" nya sendiri, menggalakkan penyebaran sel-sel berpenyakit.

Dengan mengawal penyahasetilan dan mengaktifkan panjang umur gen, resveratrol mempunyai potensi untuk menghentikan proses kanser dan memberi manfaat umur panjang yang sebenar. 

Menterbalikkan Kesilapan DNA
Punca utama proses penuaan (dan akhirnya kematian) adalah kebolehan sel tua yang semakin menurun untuk mereplika secara terperinci DNA mereka ke dalam setiap sel baru. Disebabkan "kesilapan" DNA dan penimbunan serpihan pecahan DNA yang tidak boleh digunakan, sisa DNA yang tidak teratur ini akhirnya menghentikan sel dari berfungsi dengan baik. Ini menjadikan sel tersumbat dengan "sampah" DNA dan akhirnya membawa kepada kemerosotan dan kematian sel.

Bagaimanapun, resveratrol mampu mengurangkan kesilapan dan sisa DNA ini sehingga 60% melalui kebolehannya merangsang kepanjangan umur gen. Ini merupakan sebab mengapa resveratrol merupakan satu pencapaian besar dalam memperlahankan proses penuaan.



Kesan Anti-Kanser
Kajian menunjukkan resveratrol bukan sahaja menghalang kanser, tetapi juga dicadangkan sebagai rawatan tambahan kepada kanser. Ini kerana resveratrol terbukti memperlahankan atau menghentikan tahap tertentu kanser. Resveratrol boleh menghalang kanser dalam melalui beberapa cara: 

Ia boleh menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor negatif atau positif)
Ia boleh memodulasi ekspresi gen
Ia boleh menyebabkan sel kanser mati melalui penyahasetilan
Di Austria, penyelidikan lanjut turut membuktikan resveratrol turut menyekat kemampuan sel kanser untuk metasis ke dalam tulang pada kadar 30% hingga 71%.

Menghalang Kanser Tanpa Memudaratkan
Resveratrol telah dibuktikan effektif melawan pelbagai jenis kanser, sama ada pada peringkat menghindar mahupun peringkat rawatan. Kebolehannya menghentikan kanser berkait rapat dengan kemampuannya membezakan sel kanser dari sel sihat. Ubat terapi kimo tidak spesifik ketika menyerang sel; ia menyerang sel kanser dan sel sihat dalam masa yang sama. Sebaliknya, resveratrol tidak merosakkan sel sihat, tetapi melindungi sel sihat ketika mematikan sel kanser.

Kebolehan resveratrol yang terkenal termasuk kemampuan menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau nyahaktif enzim penting / gen / hormon dan kimia tubuh. Kajian menunjukkan resveratrol memberi kesan yang ketara kepada kanser yang berkaitan gen. Antara kesan lain, resveratrol mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksik bahan kimia. Ia juga menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.



Poliphenol Resveratrol
Resveratrol dan poliphenol berkaitannya turut melindungi DNA sel, menghalang kimia dan radiasi yang menyebabkan kanser, serta melawan radikal bebas dan imflamasi.

Mitochondria
Penyelidik dari University of Rochester (terbitan Mac, 2008) membuktikan untuk pertama kalinya yang resveratrol boleh membantu memusnahkan sel kanser pankreas dengan menembusi sumber tenaga teras sel, atau mitochondria, dan melumpuhkan fungsinya. Mitochondria mempunyai DNAnya sendiri dan mempunyai kebolehan untuk membekalkan tenaga kepada sel secara berterusan apabila berfungsi dengan betul. Menghentikan sumber tenaga secara teorinya menghentikan kanser. Resveratrol mengganggu sumber tenaga sel-sel kanser.
Sumber - http://greenhealth4u.myshaklee.com/us/en/about_do_you_know.html



#idayuirdina
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500

Saturday, 12 November 2016

NutriWhite Gentle Deep Foaming Cleanser

Pencuci muka yang menjalankan ujian klinikal..di cipta khas untuk orang asia..Khas untuk kulit muka kita la kan...orang asia...



Membersihkan dan menyegarkan kulit,
Mengandungi khasiat Rumpai laut berfungsi menanggalkan kotoran, mengelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit.

Alga Hijau melembapkan kulit dan membersih hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin

Strawberi Begonia mencerahkan dan meratakan tona kulit
Lembut dan menyegarkan

Diperbuat daripada 16 ramuan botani iaitu bearberry, soybean, skullcap, beech tree, strawberry begonia, mulberry, peony, rosemary, aloe vera, mountain arnica, cat's claw, kudzu leaf & roots, linden, marshmallow, seaweed, green algae

1 tiub pencuci muka shaklee ni mampu bertahan sehingga 6 - 10 bulan pakai. Jimat kan!!! Picit sikit je di tangan dan gosok pada muka dan leher.. Nak tahan lagi lama pandai² la jimat...
.
Kulit rasa bersih dan lembut je selepas dicuci. Takde rasa pedih2 pun macam dulu2 bila guna pencuci muka.
.
Tapi kalau pakai NW asyik rindu nak cuci muka ja tau... RINDU pelik..sebab seronok buih² sangat soft!!
 
lepas cuci tu kulit muka rasa lembut je..mereka yang berkulit kering pun boleh pakai sebab NW boleh buat muka kita nampak lembab..

#idayuirdina 
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500
🌷013-918 9500

#nutriwhiteshaklee #pencucimukasemulajadi #pencucimukashaklee #pengedarshakleerantaupanjang #pengedarshakleepasirmas #pengedarshakleekotabharu #pengedarshakleejeli #shakleemeranti #shakleekelantan #shakleerantaupanjang #nutriwhite #nutriwhitecleanser